ΣΧΟΛΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ [ΣΕΠ]

Με το Ν.2525/97, ο θεσμός του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου της Εκπαίδευσης και στην εναρμόνιση της με τα σύγχρονα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Ο θεσμός του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν γνώση, τις δεξιότητες και τις στάσεις που απαιτούνται, ώστε να γίνουν οι ίδιοι ικανοί να διαχειρίζονται θέματα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Ο ΣΕΠ χρειάζεται να εναρμονίζεται με τη νέα πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από ταχύτατες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, που διαμορφώνουν με τη σειρά τους νέες και διαφορετικές συνθήκες στην εφαρμογή του. Η ενημέρωση των νέων για τις αλλαγές στην απασχόληση και τη φύση της εργασίας, καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, που απαιτούνται για την είσοδο και παραμονή στην επαγγελματική ζωή, είναι αναγκαίες σε ένα εξαιρετικά κινητικό και ευμετάβλητο εργασιακό περιβάλλον.

Ο ΣΕΠ σήμερα στοχεύει:

Να διευκολύνει τους μαθητές στην προσωπική τους ανάπτυξη και αυτογνωσία.

Να εξοικειώσει τους μαθητές στην πληροφόρηση ως επικοινωνιακή διαδικασία, με έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων ενεργού αναζήτησης, κριτικής επεξεργασίας και αξιοποίησης της πληροφορίας.

Να βοηθήσει τους μαθητές να λύνουν προβλήματα και να παίρνουν αποφάσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους δίνουν την ευκαιρία να βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικής ωριμότητας.

Να διευκολύνει το στόχο της μετάβασης των νέων ανθρώπων προς τον κόσμο της εργασίας, διευρύνοντας τις εμπειρίες των μαθητών, με ποικίλες και σύνθετες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο.

Εισαγωγή Καινοτομιών

Mε το Ν. 2525/97 εισάγονται οι εξής καινοτομίες στη λειτουργία του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού:

Ιδρύεται το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ)

Ιδρύονται και λειτουργούν στις έδρες των νομών της χώρας 68 Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ)

Ιδρύονται δύο ακόμα Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού: το πρώτο ως συντονιστικό, λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το δεύτερο, ως πρότυπο Κέντρο θα λειτουργήσει στο ΥΠΕΠΘ υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε 200 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδρύονται και λειτουργούν πιλοτικά, 200 Γραφεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ).

Πηγή: Τομέας ΣΕΠ Παιδαγωγικού Ινστιτούτου